Dine børns modersmål skal holdes vedlige.

Når I lige er kommet til Kina og står på tærsklen til et eventyr, er det så nemt at glemme, at I formentlig også skal tilbage til Danmark engang.

Det er sværere at rejse hjem end at rejse ud. Når man rejser ud, venter eventyret, og man har forberedt sig på alt det nye så godt, som man nu kan. Det, som man senere engang skal vende tilbage til – det derhjemme – kender man jo til hudløshed. Tror man.

De fleste erfarer noget andet. Hjemrejsen er ikke så ligetil endda. Tiden står ikke stille i Danmark, selvom mange ting måske ikke går helt så hurtigt som her i Kina. Man skal også forberede sig på hjemrejsen.

Noget af det vigtige at forberede sig på, er at børnene skal i dansk skole, og den forberedelse starter lige præcis med ankomsten til Beijing. Måske har børnene aldrig prøvet at gå i en dansk skole før, måske var de for små, da man rejste ud, eller måske ender man med at være så længe væk, at de mere eller mindre glemmer, hvordan det var. På Den Danske Skole i Beijing arbejder vi med at sikre, at børnenes overgang til en skolehverdag i Danmark ikke domineres af  ubehagelige overraskelser.

Overgangen fra dansk skole til en international skole i Beijing kan være hård nok endda. Børnene kastes ud på det dybe vand og tvinges til at blive flydende i engelsk på rekordtid. Det kan være svært at gøre sig forståelig og meget frustrerende ikke at være god til noget i skolen. Eleverne går dog på en skole, hvor det er hverdag med nye elever fra mange forskellige lande, som pludselig skal tilegne sig engelsk, som var det deres modersmål. Trods dette giver dansk eleverne et anderledes frirum, hvor de pludselig er gode til det at gå i skole og de ikke længere skal slås eller anstrenge sig for at blive forstået. Denne positive oplevelse er ofte med til at motivere eleverne til at få lært engelsk i en fart.    

Når eleverne kommer tilbage til Danmark, kommer de til en skole, som ikke nødvendigvis kan samle op, på samme måde som en økonomisk velbjerget international skole kan gøre det.

Aller vigtigst er det måske at huske på, at det kan være en utrolig ubehagelig oplevelse, for en 10-11-årig dansk pige eller dreng at skulle begynde i skolen med at læse dansk på niveau med børnene i første klasse.

På Den Danske Skole i Beijing har vi som mål, at den enkelte elev skal kunne  optages direkte på en almindelig folkeskole i Danmark og starte i en klasse, der svarer til elevens alder. Vi har ansat en dansklærer uddannet i Danmark, og vi anvender de samme materialer, som man anvender på skolerne derhjemme. Dertil kommer supplerende materiale for 9. klasse fra organisationen Danes Worldwide, DWW, der består i skriftlige opgaver i tilknytning til en dvd med indslag og film fra DWW selv, fra DR og fra TV2. Det er også ved DWW at 9. klassesafgangseksamen tages. Dette sidste undervisningsår tilrettelægges i tæt samarbejde med DWW så eleverne er bedst muligt klædt på til eksamen.

2 timers danskundervisning om ugen i Beijing kan ikke hamle op med fem eller otte timer om ugen, som børnene har i Danmark, men det kan alligevel gøre den afgørende forskel. Barnet lærer at læse, stave, lytte og tale på dansk og er i professionelle hænder hele vejen igennem. Det er en undervisning, som det er svært at matche på egen hånd derhjemme i køkkenet. Læs mere her på hjemmesiden om, hvad vi kan gøre for dit barn, og hvordan vi gør det.

Så skal man bestemt hellere ikke underkende værdi og følelsen af at være god til noget. Mange elever der kommer lige hjemmefra Danmark føler ikke de er så gode til det akademiske og sproglige som deres klassekammerater fra deres international klasse. Når de så kommer til dansk finder de ud at her er der masser af succes og kammerater der er eller har været i samme situation. Og pludselig kan man finde legekammerater til pauserne og fritiden, og får mere overskud til det engelske. Et stærkt modersmål styrker indlæringen af et andet sprog betydeligt.

Vi byder dig velkommen – hvad enten det er som almindelig bruger af vores undervisning, medhjælper i forbindelse med vores arrangementer eller som nyt blod i vores bestyrelse.